Tajlandia od kuchni cz. I

Kuchnia jest nieodłącznym elementem definiującym kulturę danego kraju. Jednak nigdzie indziej nie jest to tak wyraźne jak w Tajlandii. Sposób jedzenia oraz przyrządzania potraw odzwierciedla sposób życia Tajów oraz historię tego kraju. O kuchni tajskiej powstało już wiele książek czy programów telewizyjnych, jednak żaden choćby najlepszy przepis oraz najlepsze składniki użyte do przyrządzenia potrawy, nie oddadzą smaku pospiesznie przyrządzonego dania z prowizorycznego stoiska gdzieś na ulicy Bangkoku. Uliczni sprzedawcy specjalizują się od lat w zaledwie paru rodzajach potraw, dlatego też doznania smakowe pad thai przyrządzanego przez leciwą Tajkę porównywalne są do tych na obiadku u babci.

Potrawy stanowią połączenie czterech smaków słodkiego, ostrego, słonego i kwaśnego. Jest wręcz niemożliwe aby jakakolwiek potrawa w Tajlandii była nieodprawiona odpowiednio lub smakowała tak samo.

Przyprawy

Połączenie rozmaitych smaków w jednej potrawie nie byłoby możliwe bez odpowiedniego doboru przypraw. Na próżno szukać w kuchni tajskiej powszechnych dla nas pieprzu czy soli. Zamiast soli Tajowie używają sosu rybnego, który nadaje potrawom specyficzny słonawy smak. Przygotowywany jest ze sfermentowanych ryb, a jego zapachu możecie się domyślać.

Na unikalny smak tajskich dań wpływają także liście limonki kaffir oraz trawa cytrynowa, równoważące jednocześnie ostry smak papryczek chilli. Używane są do różnych dań duszonych, a także do zup, często z dodatkiem korzenia galangalu przypominającego w smaku imbir. Mają one kwaskowaty, odświeżający smak, jednak zupełnie inny od znanej nam cytryny, czy limonki. Popularnym dodatkiem do curry oprócz mieszanek curry jest także tajska bazylia.

Powszechnie stosowane są również kolendra, liście mięty, kurkuma, czy imbir. Niektóre potrawy zawijane są w liście pandanowca lub bananowca jak np. kurczak gai haw bai dteuy. Nadają one delikatny smak potrawom i zdecydowanie odradzamy ich jedzenie o czym przekonaliśmy się osobiście w jednej knajpce w Bangkoku. Dodatkowo kwiaty bananowca używane są do sałatek lub curry a także jako element dekoracyjny.

Co warto spróbować?

Kuchnia tajska jest na tyle zróżnicowana, że nawet w ciągu miesiąca pobytu nie sposób spróbować wszystkich potraw.

Najbardziej znaną tajską potrawą jest pad thai czyli noodle z krewetkami, tofu lub kurczakiem smażone w woku z dodatkiem orzeszków ziemnych, pędów fasoli, tamaryndowcem lub sokiem z limonki oraz z jajkiem. Oczywiście najlepsze pad tai przyrządzane jest na ulicy.
Spośród sałatek ciekawą propozycją jest som tum, czyli sałatka z papai z orzeszkami ziemnymi, suszonymi krewetkami i chili. Ta sałatka potrafi być naprawdę ostra, dlatego warto poprosić o przyrządzenie łagodniejszej wersji dla farangów.

Warto również spróbować tajskiego curry. Najbardziej posmakowało nam Massaman curry czyli tzw. muzułmańskie curry z wołowiny.
Popularną zupą jest orzeźwiająca Tom Kha Kai – zupa kokosowa z kurczakiem z dodatkiem limonki, galangalu oraz chilli.
Podstawą tajskiej kuchni jest ryż, który jest łączony z różnymi dodatkami. Wyróżnia się wiele rodzajów ryżu, natomiast najpopularniejszy jest jaśminowy, będący zarazem głównym produktem eksportowym Tajlandii.

Desery

Tajskie desery opierają się głównie na owocach. Na bazarach można kupić owoce dobrze nam znane jak liczi, papaję, mango, pomelo, kokosy.

Ale także te mniej znane: rambutany, jackfruit, mangostany, słodliwki pospolite (langsat), longany.

Ciekawym owocem jest durian nie wiadomo z jakiego powodu zwany „królem owoców”. W smaku przypomina mieszaninę czosnku, ogórków i migdałów, jednak uwierzcie nam że najgorszy jest jego zapach, który przypomina zgniłe mięso. Zabronione jest przewożenie tego wątpliwego specjału środkami komunikacji publicznej oraz wnoszenie go do hoteli. 

Rozmaite owoce, na każdym kroku, można dostać pokrojone w kubeczkach przeznaczone od razu do zjedzenia, lub w formie smoothie. Popularnym i naszym ulubionym napojem jest sok koksowy, podawany prosto z rozłupanego kokosa.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *